Svijet
0

UN: 1,5 miliona ljudi u Siriji treba pomoć u hrani

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko 1,5 miliona Sirijaca treba međunarodna pomoć da bi se prehranili, doznaje se u subotu od Ujedinjenih naroda, koji ističu da francuski prijedlog o uspostavi humanitarnih koridora nije prikladan u ovom času.

"Povećanje potreba (prehrambenih) navelo je Crveni polumjesec da zatraži dodatnu potporu kako bi se prehranilo 1,5 miliona ljudi", rekla je u saopćenju voditeljica za UN-ove humanitarne operacije Valerie Amos. Crveni polumjesec i druge sirijske organizacije dosad su osiguravali glavninu humanitarne pomoći u zemlji, kojoj režim Bašara el-Asada onemogućava pristup.

Gotovo tri miliona Sirijaca, od 20,5 miliona stanovnika, trpi zbog posljedica silovitog gušenja pobune od marta, napomenula je Amos. "U ovom času UN i njegovi partneri ne mogu tačno procijeniti potrebe stanovništva", kazala je. Amos je usto odbacila zamisao francuskog ministra vanjskih poslova Alaina Juppea o uspostavi humanitarnih koridora ili sigurnosnih humanitarnih zona.

"U ovom času humanitarne potrebe u Siriji ne opravdavaju uvođenje tih mehanizama. Prije negoli se bude razgovaralo o tim mogućnostima, važno je imati jasnu predodžbu o tačnim potrebama stanovništva i na kojim mjestima", ocijenila je.