SAD
0

Umro Tony Snow, bivši glasnogovornik Bijele kuće

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Bivši glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow umro je u subotu u 53. godini od recidiva raka debelog crijeva, objavili su američki mediji.

"Amerika je izgubila predanog javnog službenika i karakternog čovjeka. Bilo je zadovoljstvo gledati Tonyja za govornicom svakoga dana. Unosio je domišljatost, eleganciju i veliku ljubav prema zemlji u svoj posao", istaknuo je predsjednik George W. Bush u saopćenju iz Camp Davida, gdje provodi vikend.

Snow, koji je operisao rak debelog crijeva 2005., dužnost glasnogovornika Bijele kuće napustio je 14. septembra 2007., kako bi se podvrgnuo kemoterapiji zbog povratka bolesti. Ostavku u Bijeloj kući opravdao je potrebom da zarađuje više od 168.000 dolara, koliko mu je bila godišnja plaća. Kasnije je angažiran na CNN-u kao konzervativni komentator.

"Bijela kuća je duboko ožalošćena njegovim gubitkom. Bio je sjajan prijatelj i kolega i fantastičan glasnogovornik", izjavila je njegova nasljednica u Bijeloj kući Dana Perino.

Snow, konzervativni novinar i komentator radijske i TV mreže Fox News od 1996. do 2003. godine, u maju 2006. zamijenio je Scotta McClellana na mjestu glasnogovornika Bijele kuće, i na njoj ostao 17 mjeseci.

Za razliku od bezbojnog i opreznog McClellana, Snow se nikada nije sramio kamera. Svojim brzim odgovorima i razmjenama opaski s novinarima, dobrim izgledom televizijskog voditelja i neumornim nalaženjem dobrih strana u potezima administracije, iako nije uvijek vladao činjenicama, postao je popularan diljem SAD-a na zadovoljstvo Bijele kuće.

Za posao glasnogovornika, u koji je unosio stranački zanos i vještine iskusnog medijskog čovjeka objašnjavajući i braneći politiku predsjednika Busha, Snow je jednom izjavio kako je to bio "najuzbudljiviji, intelektualno aerobičan posao koji je ikada imao".

Nakon što je diplomirao filozofiju na koledžu Davidson u Sjevernoj Karolini 1977., te studirao ekonomiju na Sveučilištu Chicago, Snow je radio je kao novinar i urednik u The Newport News Dailyju, The Detroit Newsu, a od 1987. u The Washington Timesu. Godine 1991. napustio je novinarstvo i pridružio se administraciji predsjednika Georgea H. Busha starijeg, kao direktor odjela za pisanje govora i zamjenik pomoćnika predsjednika za odnose s medijima. S dolaskom Clintonove administracije vraća se novinarstvu, pišući uvodnike u dnevnicima The Detroit News i USA Today.