Svijet
0

Umro SS oficir odgovoran za masakr u francuskom selu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Heinz Barth, bivši SS oficir osuđen za umješanost u masakr nad kompletnim selom u Francuskoj okupiranoj od nacista, preminuo je u 86. godini života, izjavio je u utorak sveštenik u mjestu u kojem je živio.

Barth je umro od raka u jednom od proteklih dana, saopćio je Heinz-Dieter Schmidtke, parohijski sveštenik u Granseeu, sjeverno od Berlina koji nije mogao pružiti tačan datum Barthove smrti i gdje je umro, javio je AP.

U 1983., sud u Istočnom Berlinu osudio je Bartha na doživotnu robiju zbog njegove uloge u pokolju mještana sela Oradour-sur-Glane u 1944. godini, koji se u širokoj javnosti smatra najtežim zločinom u Francuskoj okupiranoj od nacista.

Njemačke trupe iz oklopne SS divizije "Das Reich" ubile su 10. juna 1944. godine, 642 muškarca, žena i djece i u selu, dok su se invazione trupe kretale ka Normandiji nakon što su se prizemljile četiri dana ranije na Dan D.

Nijemci su okupili muškarce iz sela, na silu ih odveli u štale i otvorili su vatru po njima iz mitraljeza. U crkvu je odvedena 241 žena i 209 djece, koja je zapaljena bombama i potom je iz mitraljeza pucano po njima.

"Ima nekih događaja koji nikada ne mogu biti oprošteni ni zaboravljeni. Smrt ove griješne osobe, više od pola stoljeća nakon smrti žrtava njegovih zločina, iz mene ne izvlači suzu sažaljenja", navodi Alain Marleix, vodeći zvaničnik francuskih ratnih veterana, u izjavi za javnost.

Pored umješanosti u taj masakr, istočnonjemačke sudije također su ustanovile da se Barth dobrovoljno prijavio za egzekuciju 92 češka civila u 1942.

Barth, čiji je čin u SS-u ravan činu pukovnika, također je u Francuskoj osuđen u odsustvu na smrt u 1953.

Barth je živio pod lažnim imenom u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, radeći kao dekorater u Granseeu i vodeći prodavnicu dok njegov stvarni identitet nije otkriven u 1981. kada je i uhapšen.

U 1997., državni sud je oslobodio Bartha zbog lošeg zdravlja, preinačivši mu presudu u uslovnu kaznu.

Barthova smrt "podsjeća Francusku na jednu od najtragičnijih epizoda u njenoj istoriji", navodi u saopćenju ured francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Sarkozy je "odao počast žrtvama i bolu njihovih nasljednika", navodi se u saopćenju.