Svijet
0

Umro slavni francuski pisac Julien Gracq

FENA
Julien Gracq, slavni francuski pisac poznat po svom nadrealizmu, usamljenosti i zbog toga što je odbio primiti najveću francusku književnu nagradu, umro je, saopćili su bolnički zvaničnici u nedjelju. On je imao 97 godina.

Gracq je preminuo u subotu u gradu Angersu od komplikacija izazvanih upalom probavnog trakta, saopćili su zvaničnici univerzitetske bolnice toga grada, javio je AP.

Gracq je rođen pod imenom Louis Poirier 27. jula 1910. u gradu Saint-Florent-le-Vieil, na zapadu Francuske, u kojem je živio do pred smrt.

Njegov književni početak bio je1938. godine s djelom "Au Chateau d'Argol" (Dvorac Argol), poznat po nadrealističkom stilu, koji je dobio pohvale od Andre Bretona.

Razbješnjen kritikama nekih svojih ranih radova i žestoko braneći vlastitu privatnost, Gracq se okrenuo protiv francuskih književnih krugova i odbio je primiti Goncourtovu nagradu, za koju je izabran zbog djela iz 1951. godine "Le Rivage des Syrtes" ("Suprotna obala"), svog najpoznatijeg romana.

Daleko od modnih i društvenih krugova, on je stvorio originalnu misao i nadmoćno književno djelo", izjavio je francuski predsjednik Nicolas Sarklozy, nazivajući Gracqa "jednim od najvećih francuskih pisaca 20. stoljeća".

Gracq je ukupno objavio 20 radova - romana, eseja, pozorišnih komada i pripovijetki.

Sudeći po izdanju za 2008. godinu francuskog "Ko je ko", Gracq nije bio oženjen i nije imao djece.