Poznat pod imenom Amir
0

Umro ruski špijun koji je spriječio atentat na Staljina, Roosevelta i Churchilla

FENA
Gevork Vartanian
Gevork Vartanian
Jedan od najčuvenijih ruskih špijuna Gevork Vartanian (88), poznat pod šifrovanim imenom Amir, umro je u utorak navečer u Moskvi nakon teške bolesti.

Vartanian je ostao upamćen po tome što je 1943. godine kao 19-godišnjak, zahvaljujući podacima koje je prikupio, spriječio atentat na Staljina, Roosevelta i Churchilla tokom savezničke konferencije u Teheranu.

Veliki dio njegovog života obilježen je oznakom "strogo povjerljivo", a u špijunažu ga je još kao 16-godišnjaka uveo otac Andrej, koji je bio iranski državljanin.

Vartanian je rođen u Rostovu na Donu, ali se 1930-ih godina preselio u Iran i tamo dočekao početak Drugog svjetskog rata djelujući pod lažnim imenom Amir.

Prošao je britansku obavještajnu školu, a poslije rata se vratio u Sovjetski Savez i službovao kao špijun KGB-a u različitim operacijama na Dalekom i Bliskom istoku, kao i na Zapadu i nikada nije bio otkriven.

Penzionisan je u činu pukovnika, a 1984. godine odlikovan je ordenom Narodnog heroja Sovjetskog saveza, a dobitnik je još mnogih priznanja.

Nastavio je da radi i kada je otišao u penziju, prije svega na obučavanju mladih kadrova, a njegovo ime postalo je poznato tek 2000. godine kada je sa njegovih misija skinuta oznaka tajnosti.