Svijet
9

Umro Ray Dolby, izumitelj zvučnog sistema

Klix.ba
Ray Dolby
Ray Dolby
Američki inžinjer Ray Dolby, koji je osnovao kompaniju Dolby Laboratories i izumio sistem smanjenja buke na audio snimcima, umro je u San Franciscu u 80. godini, objavio je BBC.

Dolby je patio od Alzhajmerove bolesti nekoliko godina, a ovog ljeta mu je dijagnosticirana leukemija. Njegovo je ime postalo sinonim za kućne zvučne sisteme, kao i one koji se nalaze u kinima, a za svoj rad je osvojio brojne nagrade.

Predsjednik kompanije Dolby Laboratories, Kevin Yeaman, rekao je da je Dolby bio istinski vizionar.

Dolby je rođen u Portlantdu u Oregonu, a odrastao je u San Franciscu. Karijeru je počeo u korporaciji Ampex, gdje je pomogao u razvoju prvih sistema za snimanje na videotraci, iako jeu to vrijeme bio student. Diplomirao je na Univerzitetu Cambridge u Engleskoj, a svoju kompaniju Dolby Laboratories je osnovao 1965. godine u Londonu. Kompanija je napredovala i postala industrijski lider na polju audio tehnologije, a radila je na sistemima za smanjenje buke na snimcima, kao i surround zvuku.

Svoju je kompaniju Dolby premjestio u San Francisco 1976. godine, a 1989. je dobio Oscara za svoj doprinos razvoju kinematografije. Nagradu je podijelio sa izvršnim direktorom svoje kompanije Ioanom Allenom.

Grammy nagradu je dobio 1995. godine, a Emmy nagrade su mu dodijeljene 1989. i 2005. godine.