Svijet
0

Umro radikalni palestinski lider George Habash

FENA
Foto: AP
Foto: AP
George Habash, čija je gerilska grupa PFLP otela avion Air Francea 1976., izazivajući izraelski napad na aerodrom u Entebbeu kako bi se oslobodili taoci, umro je u Jordanu.

Habash, osnivač Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, umro je u subotu od bolesti srca u 80. godini života, javio je Reuters.

On je rođen 22. aprila 1927. u gradu Lydda u nekadašnjoj Palestini pod britanskom vladavinom koja je sada dio Izraela. Grad je poznat u Izraelu pod imenom Lod.
On je pohađao medicinski fakultet na Američkom univerzitetu u Bejrurtu kada su izbili sukobi zbog stvaranja Izraela u 1948., događaja koji je pretvorio njegovu bogatu hrišćansku porodicu i stotine hiljada ostalih Palestinaca u izbjeglice.

Potaknut uvjerenjem kako ima pravo na povratak u svoju zemlju, Habash je osnovao PFLP u 1968. i izgradio ga je u snagu drugu po značaju iza frakcije Fatah Yassera Arafata.

On se protivio mirovnim sporazumima s Izraelom i vjerovao je da mir može doći samo uništenjem Izraela. Izrael ga je smatrao teroristom, ali su ga Palestinci slavili kao heroja.

U kasnim 1960-im i ranim 70-im, PFLP je izveo niz otmica aviona i uzimanja talaca kako bi stavio u prvi plan značaj palestinske borbe.

U septembru 1970., PFLP je istovremeno oteo i uništio tri aviona zapadnih avioprijevoznika u Jordanu, prisiljavajući kralja Husseina da pokrene akciju slamanja gerilaca.

1976., PFLP je prisilio posadu aviona Air Francea da sleti u Entebbe. Izraelski komandosi odletili su u Ugandu i ubili su gerilce dok su spašavali 98 izraelskih i jordanskih talaca. Troje talaca i vođa komandoske jedinice su ubijeni.

Habash je odstupio s mjesta vođe PFLP u 2000., predajući dužnost Abu Ali Mustafi, koga je ubio Izrael tokom palestinskog ustanka u 2001. Zvaničnici PFLP odlučno su negirali da je Habash odstupio zbog lošeg zdravlja, ali je ostarjeli radikal imao nekoliko bliskih kontakata sa smrću a ruka mu je bila oduzeta od moždanog udara u 1990-im.

Habash - iz poštovanja nazivan doktor - i ostali lideri krovne grupe PLO potom su se preselili u Bejrut, gdje je živio do izraelske invazije u cilju protjerivanja Palestinaca. On se nakon toga preselio u Siriju.