Svijet
0

Umro posljednji čelnik KGB-a i bivši "pučist"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Moskvi je u petak umro posljednji predsjednik Komiteta državne sigurnosti (KGB) SSSR-a general vojske Vladimir Krjučkov, saopćila je u nedjelju pres-služba ruske Vanjske obavještajne službe (SVR).

Krjučkov (84) pedesetih i šezdesetih godina je radio na diplomatskim poslovima (od 1954. do 1959. u Mađarskoj), od 1967. je radio u KGB-u, od 1974. bio je načelnik sovjetske SVR, a od 1988. do 1991. godine bio je na čelu KGB-a.

U augustu 1991. godine bio je član Državnog komiteta za vanredno stanje (GKČP) - grupe partijskih, vojnih i državnih funkcionera koji su, zalažući se za očuvanje SSSR-a, pokušali u vrijeme vladanja Mihaila Gorbačova izvršiti državni udar, koji se u ruskoj historiji naziva "puč GKČP-a".

Svi članovi GKČP-a bili su uhapšeni, a prvi predsjednik Rusije Boris Jeljcin ih je i prije suđenja amnestirao 1994. godine, prenijele su agencije.

General Krjučkov je posljednjih godina bio u penziji, a nedavno je dao intervju Komsomolskoj pravdi, u kojem je tvrdio da će Amerikanci težiti da razbiju Rusiju "na dijelove" i i"iznutra", uz pomoć dolara s kojima je povezan ruski finansijski sistem, kao i globalizacije i optužbi na račun Rusije za "odliv" nuklearnih materijala.