Svijet
0

Umro poglavar mormonske Crkve

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čelnik svih mormonskih vjernika u svijetu Gordon B. Hinckley umro je u 97. godini u američkoj državi Juti, koja predstavlja bazu te autentične američke religije sa skoro 13 miliona sljedbenika izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Hinckley, koga su mormoni smatrali živim prorokom, bio je 15. poglavar Crkve Isusa Krista svetaca posljednjeg dana, od 1995. godine, javio je BBC.

"Poglavar Hinckley bio je simbol nesebičnosti, dobročinstva i poniznosti i svima će puno nedostajati", izjavio je guverner Jute Jon Huntsman u hramu u Salt Lake Cityju, gdje su okupio veliki broj mormonskih vjernika.

Mormonizam, koji je kao religija priznat 1830. godine, dospio je ponovo u žižu javnosti nakon što u utrci za predsjednika SAD-a učestvuje i jedan mormon, bivši guverner Masačusetsa Miti Romney.

Mormoni sebe smatraju jedinom legitimnom kršćanskom crkvom koji, kao svoju Bibliju, imaju Knjigu Mormona u kojoj je zapisano da Bog "govori" kroz žive apostole i proroke kakav je bio Hinckley.

Mormonska religija je u početku dozvoljavala poligamiju, koju je njihova Crkva Isusa Krista svetaca posljednjeg dana zvanično zabranila 1890. godine.

Sljedbenici te religije, kojih ima sve više, posebno u Latinskoj Americi, bore se danas za drugačiju sliku o sebi, ističući da pridaju veliki značaj braku i da njihovi članovi moraju biti pošteni i etički ispravni ljudi.

Mormonima je također zabranjeno da piju alkohol i kafu te da puše cigarete.