Rusija
0

Umro patrijarh svih Rusa Aleksej Drugi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Patrijarh moskovski i svih Rusa Aleksej Drugi, poglavar najveće pravoslavne crkve na svijetu, umro je u petak u 79. godini, saopćila je patrijaršijska pres-služba.

"Sveti patrijarh je umro u svojoj rezidenciji u Peredelkinu", blizu Moskve, precizirao je šef pres-službe Vladimir Vigiljanski, javile su ruske agencije.

Blizak premijeru i bivšem predsjedniku Valdimiru Putinu, Aleksej Drugi je od 1990. godine bio poglavar najveće pravoslavne crkve na svijetu.

On je uz pomoć Kremlja, obnovio utjecaj Pravoslavne crkve u Rusiji, nakon 70 godina sovjetskog ateizma.

Aleksej II je bio vrlo poštovana ličnost u Rusiji i vrlo prisutan na političkom i medijskom planu, služeći sve velike liturgije u katedrali Hrista Spasitelja, često u prisustvu ruskih čelnika, javio je AFP.

Patrijarh je rođen kao Aleksej Ridiger u Talinu u Estoniji, 23. februara 1929. godine u obitelji ruskih emigranata, a potomak je plemićke obitelji baltičkih Nijemaca von Ridiger koja je u 18. stoljeću prihvatila pravoslavlje.

Postao je đakon 1950. godine a mitropolit 1968. godine u 39. godini. Izabran je za poglavara Ruske pravoslavne crkve 1990. godine nakon smrti patrijarha Pimena, prenio je AP.