Svijet
0

Umro palestinski lider Yasser Arafat

NINA
Dugogodišnji palestinski lider Yasser Arafat preminuo je jutros u 3.30 sati u francuskoj vojnoj bolnici Percy kraj Pariza, saopštio je rano jutros palestinski ministar Saeb Erekat.

Tijelo Yassera Arafata bit će preneseno u Kairo, gdje će se u petak održati državna sahrana, najavio je Erekat.

"Yasser Arafat predsjednik Palestinske samouprave, umro je u vojnoj bolnici za obuku Percy u Klamaru", saopštio je glasnogovornik bolnice general Christian Estripeau. Estripeau, međutim, nije objelodanio uzrok smrti, niti bilo kakve druge detalje.

Arafat je prebačen iz svog sjedišta u Ramallahu na Zapadnoj obali preko Jordana u Francusku bolnicu 29. oktobra.

Tada je konstatiran abnormalno mali broj trombocita u njegovoj krvi i podvrgnut je nizu testova kako bi se utvrdilo što je uzrok tome. Testovi su isključili mogućnost da boluje od leukemije, bilo koje druge vrste raka ili da je otrovan.

Arafat je pao u komu u srijedu prošle sedmice, a u noći između ponedjeljka i utorka ove sedmice doživio je izljev krvi u mozak i pao u još dublju komu.

Njegovo kritično stanje palestinski šef diplomacije Nabil Shaath protumačio je, između ostalog, teškim uslovima u kojima je živio posljednje tri godine kada je bio praktično zatvoren u svom sjedištu Mukata u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Arafatov glasnogovornik Nabil Abu Rudeineh izjavio je kasno sinoć da se Arafatova smrt očekuje u roku od nekoliko sati: "Mnogi organi su prestali raditi izuzev Arafatovog srca koje još uvijek kuca".

Shaath i Arafatov savjetnik za sigurnost Jibril Rajub otputovat će u Kairo kasnije danas da pripremi sahranu. Ceremonija će biti održana na međunarodnom aerodromu u egipatskom glavnom gradu, odakle će Arafatov kovčeg biti prenijet u Ramallah, u sjedište Mukata kraj koga će biti mjesto njegovog konačnog počinka.

Dolazak na sahranu najavili su jordanski kralj Hussein, predsjednici Jemena, Alžira, Južne Afrike i Brazila kao i domaćin egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

"Arafata sahrana će biti veličanstvena kao što je bio velik njegov heroizam i žrtve za palestinsku stvar," izjavio je Mohamed Sobeih, palestinski predstavnik u Arapskoj ligi.

Arapska liga će biti domaćin trodnevnih komemoracija za Arafata poslije sahrane.

Izrael je dao dozvolu da se Arafat sahrani u Ramali ali je kategorički odbacio zahtjeve da sahrana bude u Jeruzalemu, kao što je palestinski lider htio.