Svijet
0

Umro otac transcedentalne meditacije Maharishi Mahesh Yogi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Indijski guru Maharishi Mahesh Yogi, slavan po tome što je postavio Beatlese i druge zapadne zvijezde na put prosvjetljenja, umro je.

Maharishi, za koga se vjerovalo da je imao 91. godinu, umro je snu u utorak navečer u svom domu u Holandiji, javio je BBC.

On je uveo na Zapad pokret transcedentalne meditacije u 1959. s namjerom stvaranja unutrašnjeg mira i prosvjetljenja kod pojedinca.

U vrijeme njegove smrti pokret je izrastao u više miliona dolara vrijedno carstvo.

Maharishi je najavio povlačenje i odlazak u tišinu u svoj dom u Voldropu prošlog mjeseca, tvrdeći kako je obavio svoj zadatak i da želi posvetiti preostale dane života proučavanju drevnih hinduističkih veda.

"On je tvrdio da je uradio sve što je zacrtao sebi da uradi", izjavio je njegov portparol Bob Roth za Associated Press.

Roth je izjavio da je Maharishi umro mirno u snu u oko 19 sati prirodnom smrću - "zbog svoje dobi".

Rođen u indijskoj državi Madhya Pradesh, Maharishi se obučavao za ljekara prije nego što se posvetio duhovnom prosvjetljenju.

Nakon što je učio na Himalajima u školi gurua Deva tokom 1940-ih i 50-ih, on je počeo širtiti učenje o transcendentalnoj meditaciji širom svijeta.

Zasnovana na teoriji i praksi joge, transcedentalna meditacija uključuje mentalnu tehniku koja se navodno može lako naučiti i prakticirati je svako ko dostigne "stanje čiste svjesnosti".

Ponavljanjem u mislima sanskrit mantre, kratke riječi ili fraze, vježbač je navodno u stanju da postigne stanje duboke opuštenosti, koja zauzvrat vodi do unutrašnjeg užitka, vitalnosti i kreativnosti.

"Ne bojte se tame. Unesite svijetlo i tama će nestati", izjavio je Maharishi u intervjuu iz 2006. ponavljajući jednu od vlastitih mantri.

Maharishi je uveo tehniku u SAD u 1959., ali ona nije stekla široku popularnost na Zapadu do 1968. kada su Betlesi otputovali u Indiju da meditiraju s njim, iako je njihov kasniji razlaz s njim postao slavan.

Uprkos tome, 20-minutna rutinska vježba transcedentalne meditacije široko se počela koristiti u svijetu obrazovanja, posla i socijalne zaštite kako bi se umanjio stres i poboljšala koncentracija, gradeći sljedbeništvo od pet miliona ljudi.

Donacije od 2.500 dolara kako bi se učila ta tehnika pomogle su u gradnji palača mira ili centara za meditaciju, u desecima gradova širom svijeta, kao i nekoliko univerziteta.

Nakon decenija predavanja, Maharishi je objavio planove da koristi moć grupne meditacije kako bi stvorio mir na svijetu i okončao siromaštvo.

U 1990. on se preselio u svoju vilu od 200 soba u južnom holandskom gradu Voldrop. Zabrinut za svoje krhko zdravlje, on se povukao u dvije sobe, govoreći isključivo videolinkom s najbližim savjetnicima u istoj zgradi.