Svijet
6

Umro otac "portugalske demokratije" Mario Soares

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nekadašnji portugalski predsjednik Mario Soares, kojeg su smatrali ocem demokratije u toj zemlji, umro je u subotu u 92. godini, objavio je glasnogovornik lisabonske bolnice u kojoj se Soares liječio.

Historijska portugalska ličnost, bivši socijalistički predsjednik, primljen je 13. decembra na odjel intenzivne njege bolnice Crvenog križa zbog "općeg pogoršanja zdravstvenog stanja", prenosi Al Jazeera.

Nakon prolaznog poboljšanja, njegovo se stanje znatno pogoršalo na Badnjak, a od ponedjeljka je bio u "dubokoj komi". Bolnica nije iznijela medicinske razloge njegove smrti, prenosi Hina.

Po izjavama njegovih bližnjih, nikada se nije potpuno oporavio od encefalitisa od kojeg je obolio u januaru 2013., a zdravlje mu se još pogoršalo nakon smrti supruge u junu 2015.

Soares, koji je pridonio uvođenju demokratije nakon Revolucije karanfila 1974. godine te evropskoj integraciji Portugala, ostao je prisutan na političkoj sceni približno četrdeset godina.

Utjecajna figura u zemlji, osnovao je portugalsku Socijalističku stranku, bio ministar vanjskih poslova, dvaput šef vlade, predsjednik republike od 1986. do 1996. godine te evropski zastupnik.

Iako su ga u zemlji smatrali spomenikom demokratiji, on je bio skroman.

"Nisam ni po čemu poseban, ja sam normalna osoba", rekao je u intervjuu prije dvije godine.

Vrlo aktivan sve do poodomakle dobi, oštro je osudio stroge mjere štednje bivše vlade desnog centra radi ozdravljenja finansija u zemlji, koja je primala finansijsku pomoć EU između 2011. i 2014. godine.

Nakon smrti supruge, povukao se iz javnog života. Vidno oslabljen zdravstvenim problemima, prisustvovao je u junu svečanosti koju je u njegovu čast organizovala socijalistička vlada, ali nije izgovorio ni riječ.

Brojne ličnosti, među kojima predsjednik republike Marcelo Rebelo de Sousa i premijer Antonio Costa, posjetili su ga dok je bio u bolnici.

"Moj naraštaj je uvijek živio u slobodi, a to uvelike dugujemo Mariju Soaresu", rekao je lisabonski gradonačelnik, 43-godišnji Fernando Medina, pošto ga je posjetio u bolnici.