Svijet
0

Umro osnivač Amnesty Internationala Peter Benenson

NINA
Osnivač međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) Peter Benenson umro je u bolnici "John Radcliffe" u Oxfordu, zapadno od Londona, saopštila je ta organizacija.

Benenson (83) je osnovao Amnesty International 1961. nakon što je pročitao članak o hapšenju i zatvaranju dva studenta koji su nazdravili slobodi u caffeu u Lisabonu, glavnom gradu Portugala, tada pod režimom diktatora Antonija Salazara.

Tada 40-godišnji pravnik, Benenson je razmišljao kako da pomogne dvojici mladih Portugalaca i pala mu je na pamet ideja da vlasti u Lisabonu "bombardira" pismima u kojima je zahtijevao da oni budu oslobođeni.

Zatim je Benenson ustanovio AI kao jednogodišnju kampanju da oslobodi šestoricu "zatvorenika savjesti" prije nego što je ta organizacija prerasla u svjetski pokret za prava čovjeka.

Postupak je bio jednostavan - lokalne grupe AI-a bi se saglasile ko su "zatvorenici savjesti" i vršile pritisak na vlade da ih oslobode, dok su istovremeno pošiljana pisma podrške samim zatvorenicima.

Benenson, koji je bio školovan na nekim od najboljih univerziteta u Velikoj Britaniji počeo je vlastite kampanje za prava čovjeka još kao dječak tokom 1930-tih, u znak podrške siročićima iz Španskog građanskog rata i Židovima koji su bježali iz nacističke Njemačke Adolfa Hitlera.

Glavni sekretar AI-a Irene Khan, istaknula je u saopštenju u subotu navečer da je Benenson "unio svjetlost u tamu zatvora, mučionica i logora smrti širom svijeta".

"To je čovjek čija je svijest sijala u okrutnom i zastrašujućem svijetu, vjerovao je u moć običnog čovjeka da izvede velike promjene i, osnivajući Amnesty, dao je svakome od nas priliku da ostvarimo promjene", dodala je Khan.

Amnesty International, koji danas ima 1,8 miliona članova i pristalice u 150 zemalja širom svijeta, najveća je nezavisna organizacija za zaštitu ljudskih prava.

AI je dobio Nobelovu nagradu za mir 1977.