|

Umro najstariji čovjek na svijetu

Umro najstariji čovjek na svijetu
0
F
FENA
17.12.2007. u 13:34
0
komentara
0

dijeljenja
Umro najstariji čovjek na svijetu
Hrihorij Nestor, neženja za koga se smatralo tokom života da je najstarija osoba na svijetu, umro je u 116. godini života u Ukrajini. Nestor je umro u snu u petak navečer u selu Stari Jaručev u zapadnoj regiji Lviv, javile su kijevske novine Segodnija.
On je umro prije nego što je podnesen dokaz o njegovom dobu Guinnessovoj knjizi rekorda, prenosi BBC. Trenutno najstarija osoba na svijetu kojoj je to priznato je Edna Parker iz Sjedinjenih Država, koja je u aprilu navršila 114.

Samo nekoliko bliskih srodnika i susjeda okupilo se na Nestorovoj sahrani, javila je Segodenija. U skladu s njegovom željom, na sahrani nije bilo plakanja, a poslužena je i njegova omiljena hrana: vrući krompiri s haringom i kupus s domaćim kobasicama.

Oksana, jedna od rođaka s kojima je živio, izjavila je da je on vodio aktivan život do kraja, pomažući oko kuće, radilo se o pravljenju knedli ili o brizi oko pilića.

On u petak nije bio drugačiji nego ostalih dana iako se navečer umio hladnom vodom - što je često činio i ranije kada se žalio na glavobolju.

"Njegova smrt je bila iznenađenje za nas, on se jednostavno više nije probudio", kazala je Oksana.

"Nakon što mu je gazda umro, njegov omiljeni mačak Murčik nije otišao u svojh ugao kao što obično ide nego je legao na njegov krevet", kazala je.

Rođen 15. marta 1891., sudeći po porodičnim dokumentima, Nestor, bivši radnik na farmi, pripisivao je svoju dugovječnost činjenici da se nikada nije ženio.

"Nije našao suprugu jer je bio nizak i nikada nije imao novca", kazala je Oksana.

On je također vodio zdrav život, tvrdi ona.

On je volio izlaziti vani i trčati bosonog po travi. Volio je votku, koju je pio u umjerenim količinama, njegova omiljena hrana bila je jednostavna seoska hrana, a najveći luksuz koji je mogao priuštiti bila je kobasica u štruci hljeba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.