Svijet
0

Umro "mozak" napada na izraelske sportiste u Münchenu 1972.

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Mohammed Oudeh, organizator terorističkog napada na izraelske sportaše na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972., umro je u Damasku u 74. godini.

Oudeh, poznat i pod imenom Abu Daoud, nije sudjelovao u terorističkom činu, 5. septembra 1972. godine, ali je isplanirao napad u kojem je smrtno stradalo 11 članova izraelske olimpijske reprezentacije i jedan njemački policajac.

Prilikom akcije spašavanja otetih sportista, ubijena su i petorica palestinskih terorista, članova organizacije Crni rujan na čijem je čelu tada bio Oudeh.

U intervjuu koji je dao 2006. Oudeh nije izrazio ni najmanje žaljenje zbog ubistava sportista za koje je rekao da su ionako bili izraelski vojni rezervisti, a time i poželjne mete.

"Prije Münchena niko nije imao pojma o Palestini. No, nakon tog događaja su se počeli pitati šta su zapravo željeli ti teroristi", objasnio je Oudeh.

Prema riječima njegove kćeri, Oudeh je umro zbog zatajenja bubrega u bolnici u Damasku, glavnom gradu Sirije u kojoj je proveo posljednje godine života.