|

Umro kralj Tonge, naslijedio ga sin

Umro kralj Tonge, naslijedio ga sin
0
F
FENA
11.9.2006. u 13:58
0
komentara
0

dijeljenja
Umro kralj Tonge, naslijedio ga sin
Prijestolonasljednik Tonge proglašen je danas za novog kralja tog južnopacifičkog otoka-države, nakon smrti svoga oca, kralja Taufa'ahaua Tupoua IV, saopćili su zvaničnici.
Kralj Taufa'ahau Tupou IV - jedan od posljednjih apsolutnih monarha u svijetu - umro je kasno sinoć u dobi od 88 godina u bolnici u Aucklandu u Novom Zelandu, gdje je u toku prošle godine liječen od srčanih smetnji i niza drugih bolesti.

Njegov najstariji sin, prijestolonaslednik Tupouto'a (57), koji je posljednjih nekoliko mjeseci obavljao dužnost šefa države umjesto svoga oca, položio je danas zakletvu na ceremoniji u parlamentu, u prijestonici Tonga, kao novi kralj Tupou V, a datum krunidbe će biti naknadno određen.

Kralj Tupou IV ušao je u Guinissovu knjigu rekorda 1976. godine, kao najteži monarh na svijetu, sa 209,5 kilograma. Kasnije je smršao na 140 kilograma i pozivao podanike da se ugledaju na njega jer je pretilost velik problem cijeloga otočnog kraljevstva.

Tijelo preminulog kralja bit će izloženo u njegovoj rezidenciji u Aucklandu kako bi lideri tonganske zajednice na Novom Zelandu mogli iskazati svoje poštovanje prije nego što u srijedu bude prebačeno u Nukua'alofu.

Kraljevski pogreb održat će se 19. septembra, a proglašeno je mjesec dana žalosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.