Svijet
0

Umro glasoviti otac beskućnika Abbe Pierre

FENA
Abbe Pierre
Abbe Pierre
Glasoviti otac beskućnika, utemeljitelj zajednice Emaus, borac za dostojanstvo svakog čovjeka kapucin Abbe Pierre umro je 22. januara ujutro u 94. godini života u bolnici u Parizu, objavila je zajednica Emaus.

Od pedesetih godina proteklog stoljeća Abbe Pierre bio je jedan od najpoznatijih boraca protiv siromaštva te je u svim ispitivanjima francuskoga javnog mnijenja bio proglašavan jednim od najpopularnijih Francuza.

Žestoki kritičar "skandalozne" razlike u primanjima između bogatih i siromašnih, Abbe Pierre kupio je 1949. kuću u Parizu i stavio je na raspolaganje obiteljima bez stana. Zatim je podigao nove kuće i posjede te osnovao zajednicu Emaus koju je stavio u službu onih koji su na rubu društva. Danas se njezini članovi u 30 zemalja u svijetu brinu za bolesne, slabe, osamljene i za otpuštene zatvorenike.

Nadimak po kojemu je postao poznat u cijelome svijetu taj je kapucin, rođen 1912. kao Henri Antoine Groues in Lyonu, dobio u tokom II. svjetskoga rata u Pokretu otpora protiv nacističke okupacije. Zbog svoga zalaganja za obespravljene odlikovan je brojnim priznanjima te je dva puta bio nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Predsjednik Jacques Chirac istaknuo je kako je cijela Francuska duboko potresena zbog smrti Abbe Pierra, koji će kao borac protiv bijede, patnje i nepravde imati počasno mjesto u sjećanju svakog Francuza.

Premijer Dominique de Villepin istaknuo je kako će Abbe Pierre, "čovjek srca i djela" nedostajati svakom Francuzu. Izraze sućuti i priznanja života i djela Abbe Pierra izrekli su i predsjednički kandidati Nicolas Sarkozy, Segolene Royal, kao i nekadašnji predsjednik Valery Giscard d'Estaing, koji je za Abbe Pierra zatražio pogreb s državničkim počastima.