Austrija
1

Umro Ferdinand Porsche, kreator kultnog modela 911

Klix.ba
Ferdinand Alexander Prosche, koji je kreirao model 911, umro je u četvrtak u 76. godini u austrijskom gradu Salzburgu.

Ferdinand Porsche je dizajnirao prvi Porsche 911, kultni model koji je i danas živ. Rođen je 1935. godine u Stuttgartu u Njemačkoj. Njegov otac je pokrenuo posao pravljenja sportskih automobila, a njegov djed je dizajnirao prvu Volkswagen Bubu za nacistički režim u Njemačkoj tridesetih godina.

Porsche 911 je razvijen direktno iz Ferdinandovih dizajnerskih crteža. Kao dječak je bio poznat pod nadimkom Butzi, a za razliku od oca i djeda zanimao se za oblik i umjetnost. Iako je trebao biti nasljednik porodične tradicije, Ferdinand je htio stvoriti nešto vlastitim rukama. Završio je Waldorsku školu, a nakon toga je krenuo na Visoku školu za oblikovanje u Ulmu, koju je napustio nakon dva semestra. Nakon toga je počeo raditi u Proscheovom studiju za stil, a pet godina poslije je postao direktor Odjela za dizajn Porschea. Prvi automobil koji je on zamislio postao je legenda.

Na sajmu u Frankfurtu 1963. godine novi model je predstavljen pod oznakom 901. No, tradicija Peugota je da ima nulu u sredini oznake, tako da je ime Porschea promijenjeno u 911. Ovaj je model vremenom postao legenda. Od tada se ništa temeljno nije mijenjalo u izgledu modela, Modeli 924, 928 i 944 su se pokazali neuspješnim, jer je kompanija očigledno napravila grešku prebacujući motor naprijed.

Početkom sedamdesetih je osnovao tvrtku Porsche Design. Često je mijenjao mjesto boravka između Njemačke i Austrije. Preminuo je u Salzburgu u krugu porodice. Od odlaska iz Sttutgarta je živio povučeno u svom domu u austrijskom gradu Zell am See. Iza njega su ostali supruga Brigitta i tri sina, Ferdinand Oliver, Kai Alexander i Mark Philipp

Vezani članci