Objavljivao Havelova djela
0

Umro češki pisac Josef Škvorecky

FENA
Češki pisac emigrant Josef Škvorecky, koji je objavljivao djela bivšeg predsjednika Vaclava Havela i drugih autora progonjenih u doba komunističkog režima, umro je u utorak od raka u Torontu u dobi od 87 godina, objavili su kanadski i češki mediji.

Pošto su napustili Čehoslovačku u doba sovjetske invazije 1968., kojom je ugušeno "Praško proljeće" Škvorecki i njegova supruga Zdena Salivarova osnovali su izdavačku kuću Sixty-Eight Publishers u Torontu i objavili ukupno 227 naslova.

Njihove su knjige često bile krijumčarene u Čehoslovačku i tako prkosile cenzuri 70-ih i 80-ih godina.

Škvorecky i njegova supruga posvetili su se tome poslu nauštrb vlastitog pisanja i "divno je što su knjige na češkome bile krijumčarene u domovinu kako bi ih čitale hiljade ljudi", komentirao je Ivan Klima koji je i sam bio zabranjen pisac.

Škvorecky je dobio niz književnih nagrada i priznanja u Kanadi kao i u svojoj domovini u kojoj mu je Red bijelog lava uručio upravo Havel.

Škvorecky je podučavao češku književnost na univerzitetu u Torontu do penzije 1990. Njegov prvi roman "Kukavice", napisan 1948-1949., opisuje ozračje u njegovom rodnome gradu Nachodu tokom oslobađanja od nacizma 1945. Roman je objavljen tek 1958., da bi zatim bio konfisciran i zabranjen. Kasnije je preveden na 20 jezika.

Na hrvatski su prevedena djela "Sjajna sezona, tekst o najvažnijim stvarima u životu", "Inženjer ljudskih duša", "Mirakl, politički krimić", "Oklopni bataljun: fragmenti iz doba kulta ličnosti", "Jedna Dvořákova ljubav : scherzo capriccioso".

Njegovi su tekstovi poslužili kao predlošci za filmove, a scenariji su pridonijeli uspješnom razdoblju čehoslovačkog filma 60-ih, a zatim i nakon pada komunizma 1989.