U napadu poginulo 270 osoba
0

Umro bombaš iz Lockerbieja Abdelbaset al-Megrahi

SRNA
Abdelbaset al-Megrahi, jedina osoba osuđena za otmicu i bombaški napad u avionu iznad Lokerbieja 1988. godine u Škotskoj u kome je poginulo 270 ljudi, umro je u svojoj kući u Libiji, rekao je njegov brat.

Njegov brat Abdulhakim rekao je danas da se zdravstveno stanje Abdelbaseta ubrzano pogoršalo i da je umro u kući u Tripoliju. On je agenciji AFP rekao da je Megrai umro u 13.00 sati po lokalnom vremenu.

Al-Megrahi, (59) je osuđen pred Specijalnim sudom u Holandiji 2001. On je pušten iz zatvora u Škotskoj 2009. godine zbog humanitarnih razloga jer je bolovao od raka i rečeno je da ima samo pet mjeseci života.

Po povratku u Tripoli dočekan je kao heroj, podsjeća BBC. Malo prije puštanja al-Megrahi je odbacio drugu žalbu na presudu. Njegovo oslobađanje izazvalo je bijes među porodicama žrtava tragedije u Lokerbieju.

Prošlog mjeseca al-Megrahijev sin i njegov otac prebačeni su u bolnicu na transfuziju krvi. Al-Megrahi,, libijski obavještajac, odbacio je svaku odgovornost za napad u avionu Pan Am na letu 103 u decembru 1988.

Ovo je i dalje jedan od najgorih napada koji se ikada dogodio na tlu Britanije. Istražitelji su pronašli ostatke odjeće omotane oko bombe što je bio trag koji je vodio do prodavnice na Malti, a kasnije i do al-Megrahija.

Prošlog avgusta, nakon pada libijskog vođe Moamera Gadafija, za al-Megrahija je rečeno da je "skoro stalno u komi" u svojoj kući u Tripoliju.

Bilo je poziva da se vrati u zatvor u Britaniju ili da mu se sudi u SAD.

Ali ubrzo nakon pada Gadafija vođe libijskih pobunjenika rekle su da neće izručiti al-Megrahi niti bilo kog drugog Libijca.