U kućnom pritvoru
0

Umro bivši urugvajski diktator Juan Maria Bordaberry

FENA
Juan Maria Bordaberry
Juan Maria Bordaberry
Bivši urugvajski diktator Juan Maria Bordaberry umro je jutros u 83. godini u svojoj kući, gdje je služio 30-godišnju kaznu zatvora, na koju je osuđen zbog ubistava i otmica za vrijeme rata koji je njegov režim vodio protiv tzv. "subverzivnih elemenata".

Bordaberry je imao disajne probleme i nekoliko drugih bolesti, a njegov sin senator Pedro potvrdio je informaciju o očevoj smrti za agenciju AP.

Kao konzervativni zemljoposjednik, Bordaberry je 1971. godine demokratskim putem izabran za predsjednika, ali je 27. juna 1973. godine izvršio autopuč uz podršku vojske.

Poslije toga je suspendirao ustav, zabranio političke partije, naredio tenkovima da opkole Kongres i vladao je tri godine dekretom sve dok ga 1976. nisu zbacili generali koji su došli na čelo desničarske diktature koja je trajala sve do 1985. godine.

Poslije zbacivanja s vlasti, Bordaberry je decenijama živio povučeno sve dok 17. novembra 2006. godine nije uhapšen. Poslije istrage o kršenjima ljudskih prava, koja je pokrenuta za vrijeme mandata ljevičarskog predsjednika Tabarea Vaskesa, protiv njega je podignuta optužnica za ukupno 14 ubistava i otmica.

On je u februaru 2010. godine osuđen na 30 godina zatvora zbog toga što je prekršio ustav kada je izvršio državni udar, a kaznu je služio kod kuće zbog starosti i disajnih problema.