Argentina
0

Umro bivši predsjednik Raul Alfonsin

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Argentinski prvi demokratski izabrani predsjednik nakon vladavine vojne diktature stvorene "Prljavim ratom", Raul Alfonsin, umro je u 82. godini.

On je patio od upale i raka na plućima, a posljednji put se pojavio u javnosti u oktobru prošle godine, kada je aktuelna predsjednica otkrila bistu u njegovu čast.

Medicinski tim brinuo se oko njega u njegovoj kući u Buenos Airesu.

Alfonsin je izabran za predsjednika 1983. godine nakon pada vojnog režima koji je držao vlast od 1976.

Kritičari ukazuju da on nije uspio prevazići duboku ekonomsku krizu, ali je njegova politička dostignuća pohvalila aktuelna predsjednica Cristina Fernandez kada je prošle godine otkrila njegovu bistu.

  • Sviđalo se to nekome ili ne, on je simbol povratka demokratije u našu zemlju, kazala je ona.

Dok je hunta bila na vlasti, Alfonsin se pojavio kao veliki protivnik njenih aktivnosti.

Kao predsjednik, Alfonsin je stekao međunarodnu slavu kada je izveo na suđenje i uhapsio bivše vojne zvaničnike koji su mučili i ubijali hiljade osoba za koje se sumnjalo da su ljevičari.

Šest godina nakon preuzimanja dužnosti, on je dovršio prvi argentiski transfer vlasti s jednog izabranog predsjednika na drugog u više decenija.

Njegova centristička Radikalna stranka, kritikovana zbog načina na na koji se bavila ekonomskom krizom, ipak, uvjerljivo je poražena na izborima od peronističkog lidera Carlosa Menema.

Inflacija je dostigla rekordnih 200 posto mjesečno a stopa siromaštva se udvostručila pod njegovom vlašću na iznad 25 posto, dok je nacionalna valuta izgubila 95 na vrijednosti u roku od četiri mjeseca, podsjeća u srijedu Reuters.

  • Nijedan predsjednik nema prava da beskonačno traži žrtvovanje svog naroda, poručio je Alfonsin Argentincima s televizije dok je odlazio s vlasti u 1989.

Dopisnica BBC-a iz Buenos Airesa, Candace Piette, javila je da su se članovi porodice, političke ličnosti i prijatelji okupili ispred Alfonsinove kuće kako bi mu odali počast, dok su neki od njih palili svijeće i plakali.

Za mnoge Argentince, bivši predsjednik je bio hrabar i odlučan čovjek koji nije izabrao lagan put, javlja dopisnica BBC-a.

Pravniku po profesiji, njemu je kao predsjedniku jedan od prvih poteza bio pokretanje sudskog procesa vojnoj hunti zbog kršenja ljudskih prava.

On je bio djelimično uspješan u tome, a do kraja mandata njegove vlade mnogi od vodećih članova hunte izvedeni su na suđenje.