Južna Koreja
0

Umro bivši predsjednik Kim Dae-jung

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši južnokorejski predsjednik Kim Dae-jung, koji je 2000. dobio Nobelovu nagradu za mir za svoje napore u uspostavi boljih odnosa s komunističkom Sjevernom Korejom, umro je u 85. godini.

Dužnosnici bolnice u Seulu u kojoj se Kim liječio od upale pluća potvrdili su njegovu smrt. Lokalni mediji javili su da je bivši predsjednik umro od posljedica zatajenja rada srca. Kim je u svojoj domovini poznat kao jedan od najuglednijih boraca za demokraciju, u zemlji kojom su desetljećima vladali autoritarni režimi.

Bivši politički zatvorenik, u narodu poznat kao "DJ" po svojim inicijalima, izabran je za predsjednika 1997., što je bila prva pobjeda nekog oporbenog kandidata na predsjedničkim izborima u povijesti zemlje. U međunarodnoj javnosti Kim je bio najpoznatiji po svom rukovanju i zagrljaju sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-ilom u junu 2000., na prvom povijesnom samitu čelnika dviju zemalja podijeljenog Korejskog poluotoka.

Taj je sastanak bio kulminacija Kim Dae-jungove politike otvaranja prema Sjevernoj Koreji putem jačanja ekonomske saradnje, što bi u konačnici dovelo do ujedinjenja dviju Koreja. U Južnoj Koreji je Kim možda i poznatiji po svojoj dugogodišnjoj borbi protiv niza autoritarnih južnokorejskih čelnika. Posljednjih su godina njegovi napori za jačanjem odnosa s Pyongyangom stavljeni na led pod sadašnjim konzervativnim predsjednikom Lee Myung-bakom.