{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan

Klix.ba
18.8.2018. u 11:47
26
112
Umro bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan
26
Umro bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan
Foto: EPA-EFE
Bivši sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Annan umro je u 80. godini života.
Annan je rođen u današnjoj Gani 1938., a na poziciji generalnog sekretara Ujedinjenih nacija bio je između 1997. i 2006. godine. Na toj je poziciji naslijedio Boutrosa Boutros-Ghalija, a njegov rad je 2006. nastavio Ban Ki-moon.

Prije nego je izabran za generalnog sekretara UN-a on je bio na čelu mirovne misije Ujedinjenih nacija kad je oko 800.000 ljudi ubijeno u Ruandi. Sljedeće godine više od 8.000 muškaraca ubijeno je u Srebrenici. Priznajući da međunarodna zajednica nije ispunila svoju odgovornost u tada proglašenoj sigurnoj zoni, Annan je rekao: "Očito je da nismo uspjeli. I ne samo to, ja sam se u svoje i u ime UN-a izvinio."

U svojoj knjizi "Interventions" (Intervencije) 2012. godine pokušao je predvidjeti kako će historija pamtiti njegovih 40 godina rada u UN-u navodeći da su ga iskustva u Ruandi i Bosni i Hercegovini nagnala da UN pokuša reformisati u organizaciju koja će se usprotiviti umjesto da čeka.

Na pitanje o lekcijama naučenim iz Ruande, BiH i Sirije, 2012. godine odgovorio je da one ukazuju na to da smo svi ljudska bića i upitao: "Hoćemo li ikad naučiti? Je li nam u DNK da se stalno sukobljavamo jedni s drugima?"

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: