Svijet
1

Umro bivši američki vojnik koji je silovao i ubio 14-godišnju Iračanku

FENA
Bivši američki vojnik, koji je osuđen na doživotni zatvor zbog silovanja i ubistva tinejdžerke i njene porodice u Iraku 2006. godine, umro je nakon što se navodno objesio u zatvoru, izjavio je glasnogovornik.

Steven Dale Green, osuđen 2009. godine nakon jednog od najjezivijih zločina američkih vojnika u Iraku, umro je u subotu u gradu Tusconu u Arizoni, ali je vijest o njegovoj smrti objavljena tek u utorak navečer po lokalnom vremenu.

Zatvorski čuvari su tokom redovnih obilazaka otkrili da 28-godišnjak "ne reaguje" u svojoj zatvorskoj ćeliji u četvrtak, javio je AFP.

Osoblje je odmah pozvalo pomoć i započelo je s mjerama za spašavanje života. Green je prebačen u lokalni medicinski centar. Međutim, umro je u subotu.

"Sumnja se da je u pitanju samoubistvo, ali je otvorena istraga o incidentu", rekao je zatvorski zvaničnik.

Green je proglašen krivim po 17 tačaka optužnice među kojima su silovanje, ubistvo s predumišljajem i ometanje pravde. Tri druga vojnika, koja su također učestvovali u zločinima u martu 2006. godine, osuđeni su na doživotni zatvor.

Green je optužen da je predvodio grupu koja je višestruko silovala 14-godišnju Iračanku u Mahmudiji, manjoj zajednici poljoprivrednika južno od Bagdada, i ubila njenog oca, majku i šestogodišnju sestru.

SAD