{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro bivši afganistanski kralj Mohammad Zahir Shah

F
23.7.2007. u 10:50
0
0
Umro bivši afganistanski kralj Mohammad Zahir Shah
0
Umro bivši afganistanski kralj Mohammad Zahir Shah
Foto: Reuters; Mohammad Zahir Shah
Bivši kralj Mohammad Zahir Shah, čija se 40-godišnja vladavina do odlaska u egzil u 1973., podudarila s jednim od najmirnijih perioda u novijoj afganistanskoj istoriji, preminuo je u ponedjeljak u 92. godini života.
"S dubokim bolom želio bih obavijestiti moje sunarodnike da se Mohammad Zahir Shah oprostio s ovim prolaznim svijetom", izjavio je predsjednik Hamid Karzai novinarima u predsjedničkoj palati. javio je Reuters.

Državna televizija prekinula je normalno emitovanje programa kako bi objavila da je Zhahir Shah umro.

Bivši kralj je umro u svom krevetu nakon mjeseci bolesti.

Opisujući ga kao osnivača afganistansake demokratije i simbola nacionalnog jedinstva, Karzai je objavio trodnevnu nacionalnu žalost za bivšeg kralja i naredio je da se zastave spuste na pola koplja.

Zahir Shah je vladao Afganistanom od 1933. do 1973. kada ga je svrgnuo član šire porodice. Živio je u egzilu u Italiji prije nego što se vratio u zemlju 2002. godine kao obični građanin, ali je stekao počasnu titulu "oca nacije".

"Šta je bolje od toga kada ugledam planine moje zemlje, moj narod, moje prijatelje. Samo želim činiti djela za svoju zemlju i služiti joj", izjavio je on kratko po povratku u zemlju.

Zahir Shah došao je iz duge linije paštunskih vladara i daleki je rođak predsjednika Karzaija.

Vladavina bivšeg kralja ostat će upamćena kao jedan od najmirnijhih perioda nemirne afganistanske istorije.

Rođen u Kabulu 15. oktrobra 1914., Zahir Shah se djelimično obrazovao u Francuskoj. Vratio se u Kabul radi služenja vojnog roka. Tron je naslijedio 1933. nakon što mu je oca ubio ljutiti student.

Dvije je decenije obrazovani kralj ostao u sjeni, omogućujući trojici ujaka da upravljaju vladom. On je, međutim, postepeno sticao samopuzdanje i 1953. je potpuno preuzeo vlast nad zemljom, nadzirući opreznu modernizaciju svog nazadnog okruženja.

On je podržavao ukidanje purdi - nošenja zara za žene, uveo je korištenje stranog novca za razvoj srednjovjekovne infrastrukture zemlje i uspjevao je održavati balans između suprotstavljenih sovjetskih i zapadnih interesa.

U 1973., dok je bio na odmoru u Italiji, Zahir Shah je svrgnut u puču bez krvoprolića koji je predvodio njegov zet, princ Daoud, okončavajući dva stoljeća vladavine dinastije Durrani.

Daoud je kasnije ubijen u puču a sovjetske trupe su 1979. ušle zemlju kako bi uvele komunističku vladu, i Afganistanci jedva da su imali trenutak mira otada.

Neki Afganistanci s nostalgijom se prisjećaju vladavine Zahira Shaha, ali ga drugi smatraju neefikasnim vladarem.

Zahir Shah će biti ukopan u mauzoleju pokraj svog oca na brdu koje se prostire iznad Kabula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: