{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Umro američki naučnik Edward Lorenz

F
17.4.2008. u 21:04
0
0
Umro američki naučnik Edward Lorenz
0
Umro američki naučnik Edward Lorenz
Američki naučnik Edward Lorenz, kojeg smatraju ocem teorije haosa, umro je u srijedu u 90. godini, saopćio je Massachusetts Institute of Technology (MIT) na kojem je naučnik predavao.
Meteorolog Lorenz je umro od raka u svom domu u Cambridgeu.

Radeći kao meteorolog u MIT-u, on je 1963. godine otkrio da se može postići haotično ponašanje sa samo tri varijable i tako pokazao kako vrlo kompleksna dinamika može da se pojavi u nekom jednostavnom sistemu, što je ideja koju je intuitivno predvidio francuski matematičar iz 19. stoljeća Henri Poincare (Anri Poenkare).

Na taj način, slabe razlike u dinamici atmosfere mogu da izazovu velike posljedice.

Ovakva razmišljanja su ga dovela do formulacije onoga što je danas poznato kao "efekt leptira". On je koristio taj termin u studiji objavljenoj 1972. godine pod azivom: "Predvidivost: da li mahanje krila jednog leptira u Brazilu može da izazove tornado u Meksiku?"

Ova otkrića Edwarda Lorenza su obilježila početak novog istraživačkog polja koje je imalo veliki utjecaj ne samo na matematičare nego, virtualno, na biologiju, fiziku i duštvene nauke.

U meteorologiji njegova teorija je dovela do zaključka prema kojem je temeljno moguće da se predvide meteorološke promjene u naredne dvije do tri sedmice, s razumnim stepenom tačnosti.

Pri dodjeli nagrade Kyoto za 1991. godinu ocjenjivački je sud opisao teoriju haosa kao "jednu od najdramatičnijih promjena u gledanju čovječanstva na prirodu od Isaaca Newtona".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: