Svijet
0

Umrla tibetanska svećenica koja se spalila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedna tibetanska svećenica je umrla nakon što se spalila u pokrajini Sičuan gdje je posljednjih mjeseci bilo osam samospaljivanja i pokušaja samospaljivanja, saopćila je u utorak organizacija Free Tibet.

Dvadesetogodišnja svećenica je prva žena koja se spalila, a prije tog čina je pozvala na povratak duhovnog vođu Tibetanaca Dalaj-lamu, koji je u egzilu u Indiji, saopćila je organizacija za zaštitu prava Tibetanaca.

Svećenica se spalila u ponedjeljak u gradu Aba, u pokrajini Sičuan, gdje se nalazi čuveni hram u kojem je bilo brojnih protestnih pokreta, saopćio je Free Tibet.

Organizacija je dodala da su sigurnosne snage ranile dvije Tibetanke za vrijeme demonstracija prošlog vikenda u Sičuanu.

"Samospaljivanja nisu izolirani incidenti, protesti su se proširili i u susjedne regije, a sve su češći pozivi na demonstracije", saopćio je Free Tibet.

Tibetanci optužuju Peking da nad njima provodi represije. Kina, koja tvrdi da je 1951. godine na miran način oslobodila Tibet i da je radila na poboljšanju sudbine Tibetanaca, još strožije kontrolira ovu autonomnu regiju i pogranične pokrajine s tibetanskim stanovništvom, nakon nemira u Lhassi 2008. godine.