Svijet
0

Umrla Staljinova unuka Galina Džugašvili

FENA
Galina Džugašvili, unuka sovjetskog diktatora Josefa Staljina, koja je osporila široko prihvaćena svjedočenja o zatočenju njenog oca u nacističkom zatvoreničkom logoru, umrla je u bolnici u Moskvi u 69. godini života, saopćio je u utorak bolnički zvaničnik.

Džugašvili je preminula u ponedjeljak navečer u vojnoj bolnici Bobdarenko nakon borbe s rakom, saopćio je vršilac dužnosti direktotra bolnice Vladimir Nekrasov, javio je AP

Otac Džugašvilijeve, Jakov - Staljinov najstariji sin - bio je visoki sovjetski oficir za koga historičari tvrde da je umro u nacističkom logoru Sachsenhausen 1943. godine nakon što je Staljin odbio da ga razmijeni za zarobljenog nacističkog generala. Okolnosti njegove smrti ostale su nejasne, uz protivrječne tvrdnje da je počinio samoubistvo ili da je ubijen.

U 2003. godini u Moskvi, zvaničnik američkog ministarstva odbrane predočio je Džugašvilijevoj dokumente u kojima američki vojni zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, tvrdi kako je njen otac ubijen pri pokušaju bijega.

Džugašvili je, ipak, nedavnmo tvrdila kako Nijemci nikada nisu zarobili njenog oca - što je osjetljivo pitanje jer je Staljin tretirao sovjetske vojnike koji su se predali ili su zarobljeni kao izdajnike.

U izvacima iz knjige i intervjua, koje je u junu objavio ruski tabloid Komsomolskaja Pravda, citirana je njena izjava da je Jakov Džugašvili poginuo u bici 1941. Ona je tvrdila da su fotogragije i pisma koja navode da je on bio u zatvoreničkom logoru falsifikati u okviru nacističke zavjere da se nanese udarac Staljinu.

Ona je izjavila da se Staljin, da je povjerovao da se Džugašvili predao Nijemcima, nikada ne bi odnosio prema njoj tako ljubazno niti joj govorio da liči na oca.

Na ceremoniji s američkim zvaničnicima u 2003. Džugašvili je izjavila da su njena sjećanja na djeda bila "dječija sjećanja - najljepša i najnježnija". Kazala je da je Staljin bio "veoma nježan" prema njoj jer je bila djevojka.

Staljin, čije je prvobitno prezime Džugašvili, vladao je Sovjetskim Savezom čeličnom pesnicom do smrti 1953. godine. Deseci miliona ljudi su pogubljeni ili su odvedeni u radne logore tokom njegove vladavine.