Hrabra i humana
0

Umrla sestra Emmanuelle u 99. godini

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sestra Emmanuelle, neortodoksna i popularna francuska časna sestra belgijanskog porijekla koja je provela čitav život pomažući sirotinji, umrla je u 99. godini života, javili su u ponedjeljak francuski mediji.

Sudeći po udruženju Soeur Emmanuelle, koje je osnovala, ona je umrla u snu u ponedjeljak rano ujutro u staračkom domu u južnom francuskom gradu Callianu, prenosi DPA.

Sestra Emmanuelle rođena je kao Madeleine Cinquin od francuskog oca i belgijske majke u Bruxellessu 16. novembra 1908.

Ona je diplomirala filozofiju na Sorbonni, a u 1929. se zaredila i postala časna sestra.

Predavala je književnost i filozofiju u Istanbulu, Tunisu i Kairu, ali je odlučila da posveti život pomažući sirotinji nakon što je vidjela teške životne uslove smetljara u Egiptu.

Godine 1971. ona je odlučila da živi među njima, i to je radila do povratka u Francusku 1993., gdje je postala medijska senzacija nakon pojavljivanja u televizijskim emisijama i promoviranja svojih ciljeva.

Ona je pomogla u prikupljanju novca širom svijeta za gradnju obdaništa, škola, centara za pomoć i bolnica za majku i dijete služeći bez privilegija.

Pored svog humanitarnog rada, sestra Emmanuelle postala je poznata širom svijeta po progresivnim vjerskim stavovima, kao što je podrška kontracepciji i uvjerenje da svećenicima treba dopustiti da osnuju brak.

Ona je često birana za najpopularniju ličnost Francuske i često je uspoređivana s Majkom Terezom, što je nazivala "smiješnim".