Svijet
0

Umrla najstarija žena na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Najstarija žena na svijetu, Yone Minagawa iz Japana, umrla je u ponedjeljak u 114. godini. Yone je sa svojim godinama dospjela i u Guinessovu knjigu rekorda, a tajnu svoje dugovječnosti objašnjavala je dobrom ishranom i zdravim snom.

Yone Minagawa posljednje godine svoga života provela je u staračkom domu, a preminula je u ponedjeljak navečer kako prenose Kyodo News.

Najstarija žena na svijetu rođena je 4. januara 1893. godine, a ove godine svoj rođendan proslavila je nekoliko mjeseci ranije. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Yone je već bila u pedesetim godinama. Yone Minagawa odgojila je petero djece, a živjela je od prodaje cvijeća i povrća.

Uprkos njenim godinama uživala je u slatkišima, a uvijek je u intervjuima naglašavala da tajna dugog života leži u dobroj ishrani i čvrstom snu.

Prije šest mjeseci, ova neobična žena dospjela je i u Guinessovu knjigu rekorda kao najstarija osoba na svijetu. Yoneinom smrću, titulu najstarije osobe na svijetu trebala bi ponijeti Edna Parker iz Indiane koja također ima 114 godina.