Svijet
0

Umrla najstarija osoba na svijetu

FENA
Ema Faust Tilman, koja je prošle sedmice postala najstarija osoba na svijetu, umrla je u staračkom domu u 114. godini.

Njenom smrću najstariji čovjek na svijetu, prema Ginisovoj knjizi rekorda, postao je Jone Minagava iz Japana, koji je rođen 4. januara 1893. godine.

Tillman, kćerka bivših robova, umrla je sinoć, saopćila je Caren Čaderton, službenica u Rehabilitacijskom centru u Istočnom Hartfordu, u američkoj saveznoj državi Konektikat.

"Otišla je u miru. Bila je divna žena", rekla je Caren Čaderton i dodala da je pored Eme Tilman, dok je umirala, bilo nekoliko članova njene porodice.

Tilmanova je postala najstarija osoba na svijetu 24. januara, poslije smrti Emiliana Mercada del Tora iz Portorika u 115. godini, koji je do tada bio najstariji čovjek, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Ona je živjela samostalno sve do svoje 110. godine, od djetinjstva je bila veoma religiozna, a svoju dugovječnost pripisivala je Božijoj volji, rekli su članovi njene porodice.

Također, prema njihovim riječima, Ema Tilman nikada nije pušila niti pila alkohol, nisu joj bile potrebne naočale i uz oklijevanje je pristala da nosi slušni aparat, prenosi AP.

Rođena je 22. novembra 1892. na plantaži u blizini Gibsonvila u Sjevernoj Karolini, kao jedno od 23 djece svojih roditelja, robova. Neka od njene braće i sastara doživjela su približno duboku starost kao i Ema Tilman - jedan njen brat umro je u 108. godini, druga dvojica u 102., a jedna od sestara u 105.

Tokom dugog života radila je kao kuharica, spremačica i bebisiterka. Kasnije je otvorila sopstvenu pekaru i ketering servis, a jedna o njenih stalnih mušterija bio je i doktor Tomas Hepburn, otac glumice Katharine Hepburn.

Bila je udata za Artura Tomasa, sa kojim je imala dvije kćerke.