Svijet
0

Umrla bivša prva dama SAD-a Lady Bird Johnson

FENA
Foto: Reuters; Lady Bird Johnson
Foto: Reuters; Lady Bird Johnson
Bivša američka prva dama Lady Bird Johnson preminula je u srijedu prirodnom smrću u svom domu u Austinu u Teksasu u 94. godini, objavila je porodična glasnogovornica.

Iako je postala poznata kao supruga američkog predsjednika, Lady Bird Johnson smatrana je ženom ogromnog utjecaja. Bila je vatreni pobornik programa kao što su Headstart kojim se pomagalo djeci iz siromašnijih obitelji da postižu bolji uspjeh u školi, te programa za zaštitu okoliša. Kao prva dama započela je program uljepšavanja američkih autocesta kojim su eliminirani brojni oglasni panoi sa saveznih autoputeva. Rođena kao Claudia Alta Taylor, nadimak Lady Bird - bubamara - dobila je pri rođenju.

Dok je odrastala u malom teksaškom mjestu Karnack smatrali su je sramežljivom. Međutim, bila je znatno samouvjerenija na studiju Sveučilišta Teksas u Austinu, gdje je i upoznala tadašnjeg pomoćnika u Kongresu Lyndona Johnsona. Budući predsjednik zaprosio ju je već pri drugom zajedničkom izlasku.

Gospođa Johnson pomogla je svom suprugu i moralno i finansijski u prvom pokušaju da uđe u Kongres i bila je uz njega 1960. kad se natjecao za nominaciju Demokratske stranke protiv tadašnjeg senatora iz Massachusettsa Johna Kennedyja, koji mu je ponudio dopredsjednički položaj.

Nakon pogibije u atentatu predsjednika Kennedyja, Lyndon Johnson je postao predsjednik, a Lady Bird Johnson prva američka dama. Nakon smrti predsjednika Johnsona 1973. godine, nastavila je sa svojim akcijama za zaštitu okoliša i pomogla je osnovati centar za divlje cvijeće u Austinu koji nosi njezino ime. Lady Bird Johnson iza sebe ostavlja dvije kćeri i sedam unuka.

Lady Bird Johnson je 2002. godine pretrpjela moždani udar koji joj je narušio moć govora, te je u posljednje vrijeme komunicirala preko pisanih poruka, rekla je glasnogovornica knjižnice i muzeja predsjednika Lyndona B. Johnsona u Austinu.

Njezin suprug, predsjednik Johnson umro je 1973., četiri godina nakon odlaska iz Bijele kuće.

S doživljene 94. godine Lady Bird Johnson, približila se nadomak najdugovječnojoj prvoj dami u povijesti SAD-a - Bess Truman, koja je umrla 1982. u dobi od 97 godina.