Žena koja je inspirisala mnoge
0

Umrla Betty Ford, bivša prva dama SAD-a

SRNA
Betty Ford (Foto: Reuters)
Betty Ford (Foto: Reuters)
Bivša prva dama SAD, poznatija kao osnivač klinike za liječenje od zavisnosti Betty Ford, umrla je u 93.godini.

Betty Ford je umrla sinoć okružena članovima svoje porodice, javio je Rojters.

   Nancy Reagan, supruga bivšeg američkog predsjednika Ronalda Nancy Reagana, nazvala je Fordovu "inspiracijom za mnoge zbog rada na edukaciji žena o raku dojke i divnog rada u Centru Betty Ford".

   Nakon što su Geraldi Betty Ford napustili Bijelu kuću 1977. godine, Fordova se prijavila u bolnicu Long Beachl na liječenje od alkoholizma i prekomjerne upotrebe lijekova protiv bolova.

   Kliniku Betty Ford, jednu na najpoznatijih u SAD, otvorila je 1982. godine.

   Magazin Time nekada je nazvao Fordovu "borbena prva dama" zbog otvorenih i oštrih političkih stavova, koji su se često razlikovali od stavova Republikanske partije njenog muža.

   Snažno se borila  za prava žena i za usvajanja amandmana o jednakim pravima  prema kojem su žene trebale biti jednake pred zakonom.
   Njena otvorenost je bila iznenađujuća, poznat je bio njen blag stav prema abortusu i otvorena je priznala da su njena djeca koristila marihuanu. Otvoreno je govorila i o seksualnim odnosima svoje djece.

   Ona je bila i inicijator kampanje za borbu protiv raka dojke. I sama je prošla tu bolest 1974. godine, kada joj je urađena mastektomija, manje od dva mjeseca nakon što je njen muž naslijedio Richarda  Nixona  na mjestu predsjednika.

   Fordova je umrla pet godina poslije svog supruga Geralda Forda, 38. predsjednika SAD koji je u Bijeloj kući bio od 1974. do 1977. godine.