SAD
0

Umrla autorka prve optužnice protiv Slobodana Miloševića

FENA
Slobodan Milošević
Slobodan Milošević
U New Yorku je u 57. godini umrla Nancy Peterson, nekadašnja tužiteljka Međunarodnog tribunala za ratne zločine u Haagu, koja je odigrala vodeću ulogu u sastavljanju optužnice protiv nekadašnjeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, objavio je New York Times.

Peterson je u periodu od 1994. do 2001. godine bila jedan od tužilaca kojoj su UN povjerile vođenje istrage o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i seksualnom zlostavljanju u vrijeme etničkih sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina, u kojima je stradalo više od 200.000 osoba, navodi New York Times.

Peterson, koja je umrla od raka jajnika, 11 godina je bila tužiteljka u kancelariji okružnog tužioca na Manhattanu, specijalizovana za slučajeve zlostavljanja djece i seksualne zločine, poslije čega se 1994. dobrovoljno prijavila da ode u Jugoslaviju kao član komisije UN-a za istragu o seksualnom nasilju na ovom području.

Louise Arbour, koja je bila glavna tužiteljka Haškog tribunala u vrijeme kada je podijeta prva optužnica protiv Miloševića, rekla je da su Peterson i Clint Williamson, kasniji američki ambasador za pitanja ratnih zločina, "pokazali da je Milošević bio zapovjednik vojske i policije, da je sve bilo pod njegovom komandom i u političkom i u vojnom smislu" i da je "time utvrđena njegova odgovornost za zločine koji su počinjeni".

Milošević je umro u svojoj ćeliji u Haagu 11. marta 2006., dok se četvorogodišnji sudski proces približavao presudi, odlaganoj zbog njegovih čestih zdravstvenih problema, navodi New York Times .