Obama želi pakt s Rusijom
0

Umjesto raketnog štita, zajedno protiv Iranaca?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Američki predsjednik Barack Obama predložio je ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu da Sjedinjene Države odustanu od planova za gradnju sistema proturaketne odbrane u istočnoj Evropi u zamjenu za pomoć u sprečavanju Irana da razvije dugometno oružje, izvujestio je u utorak New York Times.

Obama je uputio taj prijedlog u tajnom pismu koje je lično uručeno Medvedevu prije tri sedmice, javio je Times pozivajući se na američke izvore.

Rusija se žestoko usprotivila raketnom štitu, koji bi uključivao lokacije u Češkoj Republici i Poljskoj, otkako ga je prvi put predložila Bushova administracija. Navodni cilj štita je da se odvrati Iran od lansiranja nuklearnih projektila na američke saveznike u Evropi.

Sudeći po Timesu, u Obaminom pismu se navodi da SAD neće imati potrebu da izgradi sistem proturaketne odbrane ako se spriječe iranski napori na stvaranju nuklearnog oružja, prenosi AP.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u ponedjeljak je zatražio od Sjedinjenih Država da obnove diplomatske veze s Iranom, javile su ruske novinske agencije. "To bi bio bio značajan element u stabiliziranju situacije u regiji", kazao je.

Planirano je da Lavrov održi razgovore s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u petak u Ženevi, u sastanku na najvišem nivou između dvije zemlje otkako je Obama preuzeo položaj američkog predsjednika.