CNN se izvinio
0

Umjesto Mladićeve greškom stavili fotografiju Nikolića

FENA
Američka TV mreža CNN saopćila je sinoć da je greškom, 5. decembra, na sajtu, umjesto fotografije haškog optuženika Ratka Mladića objavila sliku predsjednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, kome je uputila izvinjenja.

CNN, u saopćenju dostavljenom Tanjugu, povodom "izvještaja o isječenoj slici koja prikazuje Ratka Mladića, optuženog za ratne zločine u predizbornim plakatima na kojima je predsjednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić", objašnjava kako je došlo do greške.

"CNN se izvinjava zbog nastale greške. 'Preuzeta' fotografija koja prikazuje bosanskog Srbina, ratnog zločinca u bjekstvu Ratka Mladića, okruženog predizbornim plakatima lidera SNS-a Tomislava Nikolića je bila isječena u cilju da prikaže samo Nikolića, ali dio fotografije koji prikazuje policijsku potjeru na Mladićem navodi na pogrešan zaključak da je to on".

"Fotografija je uklonjena čim smo postali svjesni naše greške i željeli bismo još jednom da se izvinimo zbog nastale greške", navodi u saopćenju viši direktor za štampu i odnose s javnošću CNN-a, zadužena za Evropu, Bliski istok i Afriku Ketrin Tomas.

CNN je objavio 5. decembra na svom sajtu vijest o pretresu porodične kuće Darka Mladića, sina haškog optuženika Ratka Mladića, ali je kao ilustraciju postavio fotografiju Nikolića.

CNN je, u dijelu svog sajta o događajima u Evropi, prenio vijest američke agencije Associated Press, ali tekst je pratila Nikolićeva fotografija sa plakata iz vremena predizborne kampanje za predsedničke izbore u Srbiji, kada je Nikolić bio kandidat Srpske radikalne stranke.

Ispod Nikolićeve fotografije je pisalo da je "Ratko Mladić optužen za genocid pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu", a na plakatu je vidljiv samo predizborni slogan "Svim srcem Srbija".

Naslov vesti je bio "Srpska policija nastavlja potragu za optuženim za genocid Ratkom Mladićem"