Svijet
0

Umirući pripadnik Crnih pantera oslobođen nakon 40 godina samice

Klix.ba
Herman  Wallace
Herman Wallace
Smrtno bolesni nekadašnji pripadnik Crnih patnera, koji je proveo 40 godina u samici, oslobođen je nakon što je sudija poništio kontroverznu osudu za ubistvo iz 1974. godine.

Sudija Brian Jackson naredio je hitno puštanje Hermana Wallacea, koji je iz zatvora izašao u ambulantnim kolima kako bi primao medicinsku njegu zbog uznapredovalog raka jetre.

Wallace (72) jedan je od članova "Angolske trojke", imenovane po ozloglašenom zatvoru izgrađenom na nekadašnjoj plantaži na kojoj su radili robovi iz Afrike.

Trojka je prihvatila pokret Crnih pantera, revolucionarne socijalističke organizacije, dok su robijali zbog manjih zločina.

Bili su aktivni u organiziranju sastanaka i protesta koji su zahtijevali desegregaciju i bolju zaštitu zatvorenika od zlostavljanja.

U tom periodu, u zatvoru nije bilo crnih čuvara, a bio je na glasu kao najnasilniji u SAD-u.

Wallace je robijao zbog oružane pljačke, a njegov kolega Albert Woodfox bio je osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva bijelog čuvara 1972. Treći član, Robert King, nikada nije osuđen za ubistvo, ali je poput Wallacea i Woodfoxa, smješten u samicu, iz koje je izašao nakon 29 godina.

Prema Wallaceovoj odbrani, optužbe protiv njega zasnovane su na nekoherentnom svjedočenju četvorice zatvorenika, koji su kasnije povukli svoje izjave.

Otisci prstiju sa mjesta zločina nisu odgovarali onima osuđenih za zločin, dok svjedoci tvrde da su radili na drugom kraju zatvora.

Narušenog zdravlja, Wallace je u julu pisao sudiji Jacksonu i molio za ubrzan pregled njegovog slučaja, navodeći kako je prošlo tri i po godine otkako je predao zahtjev, a nikakve akcije nisu poduzete.

Sudija je odbio žalbu tužioca i presudio da je Wallace odslužio četiri decenije osuđen pod nekonstitutivnim optužbama, te da s obzirom na starost i loše zdravlje teško da može pobjeći ili predstavljati opasnost za javnost.