Svijet
0

Ulične borbe u Gazi

FENA
Izraelska vojska je tokom dana ušla u predgrađa Gaze, gdje su u toku ulične borbe s naoružanim Palestincima, javljeno je iz Pojasa Gaze.

Očevici kažu da su izraelske specijalne snage ušle nekoliko stotina metara duboko u nekoliko gradskih četvrti grada Gaze odakle odjekuju pucnji iz vatrenog oružja.

Izrael kaže da neće prekinuti ofanzivu u Gazi sve dok Hamas ne prestane s raketnim napadima na izraelsku teritoriju.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova kaže da nema garancija da će Hamas, militantna palestinska grupa koja kontrolira Gazu, poštovati bilo koji sporazum o prekidu vatre. Prvi čovjek Međunarodnog crvenog krsta Jakob Kellenberger boravio je u posjeti Pojasu Gaze kako bi se lično uvjerio u humanitarnu krizu na toj palestinskoj teritoriji.

Posjeta je organizirana tokom kratkog zatišja u borbama između Izraela i militantnih pripadnika Hamasa.

Kellenberger je posjetio glavnu bolnicu u Gazi, kao i osoblje Crvenog polumjeseca i Crvenog križa koje je angažirano na terenu.

Tokom noći s ponedjeljka na utorak nastavljeno je intenzivno izraelsko granatiranje ciljeva u pojasu Gaze. Izraelska vojska je saopćila da su njene snage napale više od 60 ciljeva širom Gaze, uključujući tunele i raketne lansirne rampe Hamasa.

U ponedjeljak su izraelske snage ulazile sve dublje u grad Gazu, a vojska se polako kretala prema najgušće naseljenim dijelovima te palestinske teritorije, javljali su dopisnici iz Tel Aviva.

Agencije su u ponedjeljak prenijele podatak iz palestinskih bolnica da je, od početka izraelske ofanzive, broj poginulih Palestinaca premašio devet stotina.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji se priprema da posjeti Bliski istok, pozvao je u ponedjeljak obje strane da odmah prekinu borbe.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija poručio je Izraelu i ekstremističkoj palestinskoj organizaciji Hamas da sukobi u Pojasu Gaze moraju smjesta prestati, prenio je BBC.

Dodao je da je suviše ljudi ubijeno i da su civili previše propatili: "Vijeće sigurnosti je donijelo rezoluciju u kojoj se zahtijeva uspostavljanje trenutnog i trajnog prekida vatre. U ime čovječnosti i međunarodnog prava, ta rezolucija mora da se poštuje."

Koordinator humanitarnih operacija Ujedinjenih nacija John Holmes napomenuo je da su velika većina ubijenih i ranjenih upravo civili, i dodao da je tokom najnovijeg sukoba najvjerovatnije više Palestinaca raseljeno nego u bilo kojem periodu od rata iz 1967. godine.

Stanovnici Gaze, rekao je Holmes, pretrpjeli su ogromnu fizičku i psihološku štetu, a sve je pogoršano činjenicom da nemaju kuda da pobjegnu, jer su svi granični prijelazi iz te palestinske teritorije zatvoreni.