Povrijeđeno 131 osoba
40

Ulice Barcelone kao ratna zona: Hiljade demonstranata traži nezavisnost Katalonije

M. N.
Hiljade ljudi protestuje na ulicama Barcelone već drugi dan zbog odluke Vrhovnog suda da osudi devetoricu bivših zvaničnima na zatvorske kazne do 13 godina zbog pokušaja otcjepljenja 2017. godine.

Pojedine ulice Barcelone izgledaju poput scena iz horor filmova i ratišta. Zapaljene stvari, polomljeni predmeti, uništeni izlozi i veliki broj policijskih službenika.

Tokom dana došlo je više puta do okršaja demonstranata i policije. Prema posljednjim informacijama povrijeđena je 131 osoba. Veći broj puteva koji vode u Barcelonu je zatvoreno, a 45 letova s aerodroma Prat je otkazano. Veliki broj turista prenoćio je na aerodromu, a isto ih čeka i ovo veče.

Ministar unutrašnjih poslova Španije najavio je hapšenja odgovornih za proteste poručujući da će snositi odgovornost.

Oštećene su radnje i aerodrom, a pojedini mediji koji su u Madridu optužuju demonstrante da su napali zgrade vlasti u Barceloni. Blokiran je i željeznički saobraćaj.

Foto: AFP
Foto: AFP

Predsjednik Katalonije Quim Torra kazao je da nikada neće odustati od prava na izjašnjavanje.

"Namjera je da nas spriječe da to ponovo radimo, ali uradit ćemo jer referendum nije zločin", rekao je Torra.

Demonstranti su srušili zaštitnu ogradu koju je policija postavila i bacali su na njih petarde. Uzvikivali su "Ulice će uvijek biti naša" i "Nezavisnost". Policija je uzvratila gumenim mecima. Jedan demonstrant je izgubio oko.

Torra je pozvao Evropsku uniju da reaguje, dok su iz Evropske komisije zauzeli stav da je ovo unutrašnji problem Španije.