{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukrajinsko selo na liniji fronta: Sahranila sam sina u krateru od granate

30.8.2018. u 08:03
12
33
Ukrajinsko selo na liniji fronta: Sahranila sam sina u krateru od granate
12
Ukrajinsko selo na liniji fronta: Sahranila sam sina u krateru od granate
Foto: RSE
Selo Opitne nalazi se na liniji fronta u istočnoj Ukrajini, u blizini ruševina aerodroma u Donjecku gdje su se vodile teške borbe između ukrajinskih snaga i separatista pod pokroviteljstvom Rusije.
Marija Horpinič je jedna od 42 osobe koje su ostale u selu. Kaže da u selu nema struje, odnosno da je sve oštećeno.

"Ovaj rat je takva bijeda, željela bih da se uskoro završi i da mi živimo u miru", kazala je.Marija je novinarima Radija Slobodna Evropa opisala kako je stradao njen sin.

"Rekla sam mu da ne izlazi, ali komšija ga je zamolio da mu pomogne da popravi cijev za gas. Rekla sam mu da ne ide jer je bilo granatiranje, ali on mi je rekao da je tamo i ujak Saša. Otišao je, a ja sam stajala na ulazu. Onda je komšija dotrčao i rekao da je Viktor ranjen u glavu. Prošlo je već dvije godine od njegove smrti".

Više od 10.300 ljudi je ubijeno od 2014. godine u Ukrajini. Marijin suprug umro je prirodnom smrću.

Ona samotni život u selu opisuje sljedećim riječima:

"Prozori su pokriveni plastičnom folijom, ovdje nema struje, ja koristim ovu kerozinsku lampu. Upalim je i ona gori cijelu noć. Teško je vratiti vrijeme. Ovo je bila prosperitetna zemlja, imali smo sve, mladi su živjeli ovdje, postojali su poslovi, mi smo napredovali. Radila sam u polju, imali smo žitarice, krompire, sve. Bili smo dobro. Sada nemamo ništa".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: