Separatistička teritorija
276

Ukrajinskim vojnicima iz Azovstala sudit će se u Donjecku, u toku formiranje tribunala

V. K.
Ukrajinski vojnici koji su se predali prije nekoliko dana (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinski vojnici koji su se predali prije nekoliko dana (Foto: EPA-EFE)
Šef samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin izjavio je kako su zvaničnici ove republike definirali plan za formiranje međunarodnog tribunala na kojem bi se trebalo suditi i ukrajinskim vojnicima iz Azovstala.

Prema njegovim riječima, procedura formiranja tribunala već je u toku nakon čega bi se trebalo pristupiti i suđenju.

"Planirano je da se međunarodni tribunal organizuje i na teritoriji republike. U toku je izrada povelje budućeg tribunala", rekao je Pušilin.

Također, on je još 21. maja precizirao kako se u Azovstalu nalazilo 2.439 osoba od kojih su većina bili vojnici, uključujući i pripadnike bataljona Azov, ukrajinskih oružanih snaga, ali i strane državljane koji su stigli u Ukrajinu.

"Fabrika Azovstal kao i podzemni objekti u potpunosti su prešli pod kontrolu ruske vojske. Od 2.439 osoba u Azovstalu njih 78 bile su žene", rekao je Pušilin.

Iako su od početka ruske invazije na Ukrajinu ukrajinski vojnici pod kontrolom držali fabriku Azovstal, 86. dan rata vrhovno vojno zapovjedništvo Ukrajine naredilo je vojnicima da obustave odbranu i da spašavaju živote.

"U toku je 86. dan odbrane Mariupolja. Vrhovno vojno zapovjedništvo je naredilo da spašavamo živote, da sačuvamo pukovniju i da prestanemo braniti grad. Uprkos teškim borbama, odbrani dok smo bili opkoljeni i nedostatku potrepština, stalno smo isticali tri za nas najvažnija uslova", istakao je Prokopenko.