Čeka se naređenje
26

Ukrajinski vojnik najavio kontraofanzivu: Spremni smo, ali postoje tri stvari koje zabrinjavaju

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski vojnik pod pseudonimom Artur izjavio je za CNN kako je vojska ove države, a naročito brigada u kojoj se on nalazi, u potpunosti spremna za kontraofanzivu koja se najavljuje već duži period.

Kako piše CNN, Artur pripada 46. zasebnoj aeromobilnoj brigadi koja djeluje u pravcu Zaporožja. U razgovoru za ovaj američki medij ukrajinski vojnik ističe kako osim podrške države brigadu podržavaju i građani koji su donirali novac za dronove, kamere, odjeću pa čak i automobile.

"Znamo da je naša komanda u stanju da vodi kontraofanzivu. Operacije kod Kijeva i Harkova su dobar primjer. Zato vjerujemo u komandu. Glavno je to da oslobodimo sovju domovinu i to nam daje snagu. To je najvažnija stvar", rekao je on.

Međutim, kako ističe, nekoliko aspekata kontraofanzive izaziva zabrinutost kod članova njegove brigade.

"Prije svega, nećemo imati element iznenađenja. Svaki pametni telefon bruji o ovoj kontraofanzivi. Dakle, Rusi možda ne znaju gdje će biti ili možda i znaju. Ukoliko i znaju, bit će dobro pripremljeni", rekao je on.

Također, jedan od razloga koji izaziva zabrinutost je i taj što su ruske snage uspjele prikupiti rezerve koje će svakako stvarati problem u kontraofanzivnim operacijama.

"Treća stvar. Što više čekamo i akumuliramo snage, oni više pogađaju naša skladišta i mjesta razmještaja vojske. Stalno napadaju liniju fronta odbrane avionima. Ako budemo odugovlačili, možda nećemo doživjeti kontraofanzivu. Isto tako, ako izvode raketne napade na naša skladišta, onda to znači da imaju informacije o lokacijama", poručio je vojnik.