Tok kontraofanzive
88

Ukrajinski vojnici podigli zastavu na tabli na ulazu u distrikt Bahmut

M. G.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Situacija na ukrajinskom ratištu ponovno je eskalirala u području Bahmuta, a dvije strane pokušavaju preuzeti inicijativu, saopćila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar.

Ukrajinske snage napreduju na južnom krilu grada, u blizini mjesta Klishchiivka, rekla je Maliar.

"Međutim, situacija se mijenja vrlo brzo. Kontrola nad istim pozicijama može se izgubiti i vratiti dva puta dnevno", dodala je.

Prema Maliar, ruske snage brzo reagiraju na akcije Ukrajine, postavljajući "tri linije odbrane u prijetećim smjerovima".

Ukrajinske trupe započele su ofenzivne operacije u smjeru Bahmuta oko 24. juna, postupno napredujući na južnom i sjevernom krilu.

Kao što je ranije rekla Maliar, Bahmut ima razvijen sistem inženjerskih utvrda i uporišta, no trenutno ga je okupirala ruska vojska, što otežava oslobađanje grada.

[TWITTER]1675859403445075968[/TWITTER]

Prema Institutu za proučavanje rata, ofenzivne operacije Ukrajine u blizini Bahmuta mogle bi pritisnuti Rusiju da donese tešku odluku o preraspodjeli svojih snaga s drugih ukrajinskih teritorija.

Kako se može vidjeti na videozapisu koji su na društvenim mrežama ​podijelili ukrajinski vojnici, ukrajinska zastava je podignuta na tabli koja obilježava jedan od ulaza u grad.