Kriza na istoku
13

Ukrajinski predsjednik ne isključuje mogućnost referenduma o Krimu i Donbasu

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je izjavio da ne isključuje održavanje referenduma o budućem statusu ratom razorenog istoka Ukrajine i Krimskog poluotoka, koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Zelenskij nije detaljnije govorio o tome kako i kada bi se taj referendum mogao održati, no kazao je da je to jedna od opcija kako bi se oživio zaustavljeni mirovni proces u istočnoj Ukrajini te prekinuo sukob sa susjednom Rusijom, prenosi Reuters.

Ukrajina je posljednjih sedmica nastojala osigurati podršku zapadnih saveznika, optužujući Rusiju da gomila hiljade vojnika blizu njezinih granica jer se priprema za moguću veliku vojnu ofenzivu.

"Ne isključujem referendum o Donbasu općenito. Mogao bi biti o Donbasu, mogao bi biti o Krimu, mogao bi biti o završetku rata općenito. Pa može biti da nam netko, ova ili ona država može ponuditi određene uvjete", rekao je Zelenskij za TV stanicu 1+1.

Zelenskij je pozdravio potez američkog predsjednika Joea Bidena koji se "lično" angažovao na završetku rata u istočnom dijelu Ukrajine. Rekao je i da je Biden prenio ruska uvjeravanja da Moskva neće uzrokovati eskalaciju.

Također, Zelenskij je kazao da ne bi isključio direktne razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.