Potrebna im je pomoć
207

Ukrajinski piloti pokrenuli kampanju "Kupi mi borbeni avion" u želji da poraze Ruse

D. B.
Ukrajinski vojni piloti su započeli kampanju pod nazivom "Kupi mi borbeni avion" kako bi mogli nastaviti borbu protiv Rusije koja je izvršila invaziju na njihovu zemlju.

Otkako je počela agresija prije gotovo dva dana, ukrajinske snage se grčevito bore kako njihov teritorij ne bi pao u ruske ruke. Ukrajinci dobijaju oružje od članica NATO-a, no potrebni su im borbeni avioni kako bi odgovorili na ruske napade.

Ukrajina ima ukupno 210 borbenih aviona, dok Zračne snage Rusije raspolažu sa više od 1.400 aviona. Dosad su Ukrajinci uspijevali odgovoriti na ruske zračne napade ne samo sistemima s tla, nego i svojim borbenim avionima koji su ulazili u direktne okršaje s neprijateljem.

Ranije se pojavila priča o "Duhu Kijeva", pilotu koji je navodno oborio brojne ruske avione. Međutim, ruski napadi na ukrajinske vojne objekte napravili su veliku štetu, a sada ukrajinski piloti traže pomoć u vidu borbenih aviona.

Na početku konflikta su saveznici bili spremni ustupiti avione Ukrajincima, no nedugo zatim je to obustavljeno jer Amerikanci strahuju od veće eskalacije.

U ruskim napadima su uništeni mnogi ukrajinski avioni koji su bili spremni za borbu, a ruski avioni bombarduju stambene zgrade, škole i bolnice svakog dana.

Stoga su ukrajinski piloti zatražili od organizacija i pojedinaca da iskoriste svoju finansijsku i političku moć kako bi im kupili borbene avione. Na listi se nalaze borbeni avioni Su-22, Su-25, Su-27 i MiG-29 na koje su piloti već navikli, a objavljena je i lista na kojoj se nalaze lokacije gdje su avioni trenutno dostupni.

Također, na listi željenih aviona su i američki borbeni avioni F-15 F-16 i F-18 jer se ukrajinski piloti brzo mogu naviknuti na njih i potom kotrolisati svoje nebo. Prosječna cijena po avionu iznosi 25 miliona dolara.