Svijet
1

Ukrajinski parlament podržao vladu, nastavljeni protesti u Kijevu

Anadolija
Dok u Ukrajini traju antivladini protesti, na današnjoj sjednici parlamenta te zemlje nije usvojen prijedlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja vladi.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Za nepovjerenje vladi glasalo je 186 poslanika, a za usvajanje te odluke i raspuštanje kabineta vlade neophodno je bilo 226 glasova.

Ukrajinski premijer Mykola Azarov je u obraćanju u parlamentu uoči glasanja izrazio žaljenje i uputio izvinjenje zbog grube policijske intervencije na demonstrante ali i osudio potez demonstranata da blokiraju ceste koje vode ka zgradi vlade

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Opozicija je iznijela niz kritika na račun aktuelne vlade i naglašavali su da se širom zemlje nastavljaju masovne demonstracije vladinim radom nezadovoljnih građana.

Analitičari tvrde da bi današnje neizglasavanje nepovjerenja vladi moglo dodatno razbuktati napetost u zemlji, a ukrajinski predsjednik Viktor Januković otputovao je u službenu posjetu Kini, gdje će razgovarati o sporazumima o ekonomskoj saradnji dvije zemlje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Premijer Ukrajine Mykola Azarov rekao je jučer kako u demonstracijama koje ne jenjavaju na ulicama Kijeva, a na kojima građani izražavaju svoje nezadovoljstvo odustajanjem vlade od eurointegracijskih procesa, vidi "sve znakove državnog udara".

Azarov je u razgovorima sa drugim diplomatama rekao kako su došli do saznanja o "planovima zauzimanja zgrade vlade od strane demonstranata".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Ukrajinska opozicija uz podršku medija nastojala je obezbjediti 226 glasova u parlamentu od 450 poslaničkih mjesta, kako bi bilo moguće izglasavanje nepovjerenja vladi. Opozicione partije trenutno imaju 170 poslaničkih mjesta u ukrajinskom parlamentu.

Protesti u Kijevu se nastavljaju, a demonstranti i dalje pristižu iz raznih dijelova zemlje. Pristalice opozicije negoduju zbog činjenice da je Ukrajina odbila potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, čime su zaustavljeni eurointegracijski procesi te zemlje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija