Elektrana Zaporožje
54

Ukrajinski obavještajci: Rusi spremaju nuklearnu katastrofu, evakuišu osoblje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Prema navodima ukrajinskih dužnosnika i obavještajaca, postoje dokazi da Rusija ima plan za detonaciju nuklearne elektrane Zaporožje, što bi rezultiralo velikom katastrofom.

Kijev izražava zabrinutost nakon razaranja brane Kahovka, strahujući da Kremlj namjerava organizirati eksploziju u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je najveća u Evropi i nalazi se u gradu Enerhodar pod ruskom kontrolom.

Prema informacijama ukrajinskih obavještajnih službi, ruski radnici su dobili naredbu da napuste elektranu do sutra.

"Postoji ozbiljna prijetnja. Rusija je tehnički spremna izazvati lokalnu eksploziju u postrojenju, što bi moglo dovesti do ispuštanja opasnih tvari u zrak. Mi o svemu tome razgovaramo s našim partnerima kako bismo razumjeli zašto Rusija to radi", dodao je", kazao je Zelenski.

Prošle sedmice, tokom izvođenja sigurnosnih vježbi u regiji Zaporožju ukrajinska vojna obavještajna služba izvijestila je da ruski vojni kontingent i radnici nuklearne elektrane koje podržava Rusija polako napuštaju tu elektranu.

"Među prvima koji su napustili stanicu bila su tri zaposlenika Rosatoma, koji su upravljali akcijama Rusa. Savjetovano im je da odu do 5. jula. Osoblje koje je ostalo u postaji dobilo je upute da okrive Ukrajinu u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva", stoji u saopćenju ukrajinske obavještajne službe.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, izjavila je da su ukrajinski dužnosnici koji su proveli radioaktivne sigurnosne vježbe i postavili dodatne uređaje za mjerenje radijacije u nekoliko gradova, zapravo pripremili "operaciju pod lažnom zastavom". Međutim, Zaharova nije pružila nikakve dokaze za tu tvrdnju. Elektrana je tvornica pod ruskom kontrolom.

Prije nekoliko tjedana, šef ukrajinske obavještajne službe, Kirilo Budanov, izjavio je da Rusija ima namjeru izazvati tehnološku katastrofu u nuklearnoj elektrani. Prema Budanovu, vjerojatno će biti ciljan bazen služi za hlađenje elektrane.

Međunarodna agencija za atomsku energiju nije potvrdila ukrajinske informacije o miniranju bazena za hlađenje, iako je istakla da nije imala potpuni pristup svim dijelovima postrojenja.