Svijet
1

Ukrajinski nacionalisti organizirali proteste i prijete predsjedniku Porošenku

Klix.ba
Nekoliko stotina demonstranata okupili su se jučer, ali i jutros, pred zgradom u kojoj se nalazi sjedište predsjednika Ukrajine u Kijevu, gdje su bacili dimne i zvučne bombe, javljaju tamošnji mediji.

Radikalni "Desni sektor" koji je i organizator protesta zaprijetio je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da će završiti svrgnut s vlasti kao i njegov prethodnik Viktor Janukovič. Demonstranti se protive zakonu koji daje poseban status istočnim ukrajinskim regijama.

Oko 300 demonstranata na glavama su nosili maske i uzvikivali nacionalističke parola, javlja RT, te su pritom pokušali probiti policijski kordon. Nosili su transparente i crveno-crne zastave, obilježja "Desnog sektora".

Demonstranti koji su se počeli okupljati još jučer traže od ukrajinskog predsjednika da stavi veto na zakon koji je usvojen ranije u Vrhovnoj radi, a koji daje specijalni status za pojedine distrikte Donjeckog i Luganskog regiona. Zakon također predviđa i amnestiju za one koji su se borili protiv vladinih snaga. Osim toga, zakonom bi bilo dozvoljeno i korištenje ruskog jezika, kao službenog u ovim regijama.